Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Separatoare de grasimi

Separatoare de grasimi CROMA

Separatoare de grasimi UNDER

Afișez 1 - 12 din 22 de rezultate

Separatoare de grasimi

O problemă importantă în ziua de azi, care provoacă daune grave mediului și costuri nedorite (pentru realizarea de reparații în fiecare an), este reprezentată de depunerile de uleiuri și grăsimi pe pereții conductelor, care pot duce în cele din urmă la blocaje și deteriorarea echipamentelor de tratare a apelor uzate. Din fericire, există o soluție pentru acest probleme, și anume separatoarele de grăsimi, reprezentând astăzi o categorie de produse accesibile.

Cel mai adesea, separatoarele de grăsimi sunt instalate la restaurante, hoteluri, cafenele, baruri, fast-food-uri, brutării, pub-uri, hanuri, fabricile de prelucrare a cărnii, fabricile de ulei, fabricile de prelucrare a peștelui și alte întreprinderi de alimentație publică.

Separatorul de grăsimi este necesar, deoarece apele uzate ale acestor industrii conțin o cantitate semnificativă de grăsimi de origine animală și non-animală.

Separatorul de grasimi – domeniu de utilizare

Separatoarele de ulei se utilizeaza pentru a epura apele infestate cu grasimi si uleiuri de origine organica si a reintroduce apa in circuitul natural in scopul protejarii mediului.

Apele uzate care sunt destinate separării conțin 3 faze distincte:

  • apa, care este și componentul principal;
  • materii solide în suspensie (densitate mai mare decât apa);
  • grăsimi, emulsionate sau nu, (densitate mai mică decât apa); iar separarea lor se bazează pe diferența de densitate.
Separatorul de grasimi – principiu de functionare

Un separator de grăsimi este parte a unui sistem care permite separarea, reținerea și ulterior îndepărtarea grăsimilor și a uleiurilor de origine organică din apele uzate. Conform EN 1825-1, sunt considerate de origine organică grăsimile și uleiurile de origine vegetală / animală care sunt puțin solubile sau insolubile și sunt saponificabile. Grăsimile de origine animală includ: seu, grăsimi din lapte (unt, smântână, etc.), ulei de pește, etc. Grăsimile de origine vegetală includ margarină, ulei alimentar (floarea soarelui, măsline, porumb), etc.

  • Apa uzată este adusă în punctul de admisie prin intermediul unei conducte de conectare, de la surse dintre cele mai diverse cum ar fi: sifoane de pardoseală; mașini de spălat vase; canalizări interioare sau exterioare etc.
  • Admisia se face printr-un racord în formă de “T” care are rolul de liniștire a curgerii – este foarte important ca din punctul de intrare până la ieșirea din separator curgerea să fie cât mai lentă și fără turbulențe.
  • După ieșirea din racordul de admisie, efluentul trece în camera de separare unde, datorită creșterii bruște a secțiunii, viteza de curgere scade foarte mult. Materiile solide (de ex. resturi alimentare), cu densitate mai mare decât apa, sedimentează. Grăsimile, care au densitatea mai mică decât apa, se vor separa la suprafață.
  • Din camera de separare efluentul este direcționat către camera de evacuare prin intermediul unui sistem de șicane. Șicanele, prin schimbarea repetată a direcției de curgere, măresc drumul parcurs până la evacuare și asigură o curgere fără turbulențe, crescând randamentul de separare.
  • În timp, la suprafața camerei de separare se va dezvolta un strat continuu de grăsime care înglobează și alte materiale cu densitatea mai mică decât apa: resturi vegetale, materii organice etc în timp ce la bază se va forma un strat de “noroi” format din resturi organice.
  • Din camera de separare apa este evacuată de la un nivel intermediar astfel încât eventualele resturi de grăsimi sau materii organice să nu fie antrenate.
  • Racordarea corectă a conductelor de admisie şi evacuare (respectarea cotelor şi pantelor indicate în proiect). Este creat din polietilenă 100% reciclabilă, ușor și necasabil, fără îmbinări și în conformitate cu normele aflate în vigoare în ceea ce privește epurarea apelor uzate.
  • Uleiul alimentar uzat este colectat, ulterior este reciclat sau distrus prin mijloace agreate de autoritati, mijloace prin care se previne poluarea solului si a surselor de apa.

Atenție!

Grăsimile și uleiurile emulsionate și dispersate fin în masa apoasă nu pot fi separate eficient în separatoarele uzuale de grăsimi. În cazul în care cerințele sunt mult mai drastice decât cele impuse de standardele în vigoare, vor fi prevăzute etape ulterioare de epurare.